pühapäev, 28. detsember 2014

Teadlikult uinumine




  Teadlikult uinumine on huvitav protsess mille jälgimiseks, ei tohi olla liialt väsinud, vastasel juhul jääd magama ja kaotad võimaluse kogu protsessi jälgida. Selleks on vaja võtta mugav asend, sulgeda silmad ja lasta aegamisi tekkivatel kujutluspiltidel oma silme ees liikuda, olles samal ajal täiesti teadlik. Mõne aja möödudes võid mänguliselt haarata mõnest meeldivast kujutluspildist või episoodist, hoida seda oma tähelepanu keskpunktis ning järgneda sellele. Hetkekski ei tohi selles protsessis kaotada teadlikkust, muidu võib juhtuda, et see läheb sujuvalt üle ebateadlikuks uneks. Pea kogu aeg meeles, et see on uni, millesse sa sisened.
Juhuks, kui mõnel võib sellest abi olla, lisan siia ka Tiibeti meetodi teadlikku unenägemisse sisenemiseks:
  
1. Heida pikali ja keskenda tahe säilitama teadlikkust unenägemisest unenäoseisundisse sisenemise ajal.
  2. Keera küljele, põlved kergelt konksus.
  3. Hoia käsi, peopesad koos, lõua all, nii et sõrmeotsad puudutavad vasakut põske.
  4. Kujusta helendavat sinist lootosõit oma kurgus. Näe kuidas õis aeglaselt avaneb, kuni see on täiesti lahti.
  5. Kui lilleõis avaneb, kujusta selle keskele hiilgav valge valgus. Kui keskendud valgusele, kuuled oma sisemise kuulmise abil kõlamas "ivasilpi" AUM.
  6. Jätka piltkujutlusele ja helile keskendumist. Ära muuda asendit ega nõrgenda otsustavust püsida täisteadvusel - kuni tekivad uued kujutlused ning sa mõistad, et näed und.
  
  Kui sa juba mõistad et oled jõudnud uneilma, siis võid esmalt paluda omale kaitset ning edasi juba teha oma esimesi katsetusi unevallas. Võid proovida lendamist ja erinevate paikade külastamist. Lase oma sisetundel ennast juhtida, et avastada uneilma kõiki maagilisi võimalusi ja erinevaid valdkondi. Selles uudses seisundis, kui sa oma uutest muljetest nii lummatud oled, võib juhtuda, et libised teadlikust unest välja, aga sellepärast ei maksa kohe meelt heita, sest uusi võimalusi katsetusteks on meil piisavalt, kui mitte öelda et igal ööl.
  Toon näitena ühe oma teadlikest uinumistest:
Jälle nagu alati, varahommikul peale esimest ärkamist, kui olin ööga suurema väsimuse välja puhanud, alustasin oma teadliku uinumisega. Kõigepealt kinnitasin endale mõttes mitmeid kordi, et säilitan uinudes oma teadlikkuse. Sulgesin silmad ja hakkasin jälgima mõne hetke pärast ilmuvaid kujutluspilte, mis vaimusilmas ilmusid ja hajusid. Nägin erinevaid unenäomaastikke, linnu, tänavaid ja inimesi, kuni ühel hetkel paelus mind üks kujutluspilt liikuva rongi aknast perroonile. Keskendusin sellele pildile ja sisenesin teadlikult sellesse rongivagunisse. Vaatasin enda ümber ringi ja märkasin, et vagun on täiesti tühi ja heitsin siis pilgu uuesti rongiaknast välja. Nägin rongi aeglaselt perroonist möödumas, kus kõndisid mõned inimesed. Ma ei saanud esialgu aru, kas rong on peatumas või võtab alles hoogu, et jaamast välja sõita. Igatahes polnud mul soovi järgmisesse jaama sõita ja ma otsustasin otse läbi akna välja lennata. Just siis, kui ma olin aknast välja lennanud, märkasin, et rong siiski peatus ning reisijad hakkasid rongi ustest väljuma. Kõik inimesed kõndisid perroonil, ainult mina lendasin nende vahel ja märkasin äkki üllatusega, et keegi minu seljataga samuti lendab inimeste vahel. Keegi ei osutanud mulle tähelepanu (ka see teine lendaja) ja ma otsustasin edasi jaamahoone suunas liikuda. Trepi juures laskusin maha ja hakkasin trepist üles suurde jaamahoonesse kõndima. Terve selle unenäo jooksul ei kaotanud ma teadlikkust ja kõik mu avastusretked ja kohtumised toimusid selle jaamahoone ümbruses ja sees.
  Siinkohal lõpetan Robert Mossi sõnadega, raamatust "Teadlik unenägemine":
  "Enesekindluse ja oskuste arenedes koged, et sa mitte ainult ei saa unemaastiku kindlatesse paikadesse naasta, vaid võid seal ka kokkulepitult teiste inimestega kohtuda, nii unenäokaaslaste, kui ärkvelelu partneritega, kellega saate koos lõbutseda ja seigelda. Üha teadlikumaks unenägijaks saades tood sa avarama teadvuse annid ka oma argiellu kaasa, mis on samuti unenägu. Teadliku unenägemise kaudu õpid jälgima oma meele sisu ja seisma oma tavaisiksusest väljaspool. Kui suudad seista väljaspool oma argireaalsuse isiksust, siis saad seda ka muuta."



Kommentaare ei ole: