laupäev, 29. november 2014

Lühendatud katkendeid R. Mossi raamatust "Teadlik unenägemine": Unenäojuhid ja kaitseinglid




  Unenäojuhid ilmuvad paljude maskide varjus, lahkunud armsatest kuni jumalike valgusolenditeni. See, mille nägemiseks me avatud oleme, määrab suures osas ära meie sisemiste õpetajate välise kuju, samuti meie võime nendega suhelda. Nagu Plotinos ütles: "Me näeme seda, mis me ise oleme." Tõde peitub ka iidses aksioomis: "Kui õpilane on valmis, siis ilmub ka õpetaja."
  Et olla valmis selliseks kohtumiseks, tuleb end eelnevalt puhastada, vabaneda ego plaanidest ja ahvimeele lobisemisest, samuti eelarvamustest selle kohta, kus kohtumine aset võiks leida.
  Valmisolekuga kaasneb ka see, et sind pannakse proovile ja kontrollitakse su põhieesmärke. Seda on eriti tähtis mõista siis, kui sa sellist rada järgid nagu unenägija rada, mis tõenäoliselt suurendab su võimet koondatud taotlusejõu abil inimesi ja sündmusi mõjutada. Pole suuremat võimu kuritarvitamist kui psüühilise vaimujõu väärkasutamine. Heida praegu pilk enese sisse ja küsi endalt, kas su eesmärk on järgida südameteed, elada loovamalt ja jagada osakssaadud õnnistusi teistega? Või püüad sa teisi inimesi kontrollida ning saada ise rikkaks ja kuulsaks? Nii unenägudes kui ärkveloleku elus tõmbad sa tõenäoliselt ligi just neid energiaid ja teejuhte, kes on vastavuses sinu eesmärgiga. Ning nagu tõdeb Gary Zukav oma raamatus The Seat of thr Soul (Hinge asupaik): "Hinged, kes võtavad enda kanda laiaulatuslikumaid projekte, saavad ka ise vaimselt maailmalt suuremat toetust."
  Võib-olla oled märganud, et mõningates unenägudes on sul saladuslik kaaslane, harilikult samast soost isik, keda sa ei suuda tuvastada.  Oma unenägudes teadvustan ma selle kaaslase kohalolu, kui mingisse jamasse satun, ning ta sekkub, ulatades oma abistava käe. Mõnikord on mu vastased ülekaalus ja ta astub mu kõrvale, et seisu võrdsustada. Teinekord on selle anonüümse kaaslase osaks lihtsalt mulle teadvustada, et ma näen und ja viibin kehast väljas. Mu unenägudes on ta mu isiklik kaitsja. Arvatavasti leiad ka enda oma üles, kui oled tähelepanelik. Ma oletan, et ta mõju ei piirdu ainult unenägudega. Kui ta on sulle juba nii palju kordi appi rutanud nagu minu oma mulle, ei ole sul arvatavasti piinlik teda oma kaitseingliks nimetada.
  Kreeka sõna angelos tähendab "sõnumitoojat". Oleme näinud, et lahkunud sõbrad ja pereliikmed ilmuvad sageli unenägudesse sõnumitoojatena. Kuid meie unenägude sõnumitoojad kannavad nii pööraselt mitmekesiseid kostüüme, justkui toimuks kuskil lava taga suurejooneline karneval.
  Unenägudes, samuti palvetes ja meditatsioonis ilmutavad vaimsed õpetajad meile end sellisel kujul, mille nägemiseks me avatud oleme. Antropoloogid nimetavad seda tüüpi unenägusid kultuurimustri unenägudeks, pidades silmas, et nii und nähes kui ärkvel olles näevad inimesed sageli seda, mida nende kultuuri- või religioonitraditsioonid on neid õpetanud nägema. Kui olete vaga katoliiklane, võiksite loota, et unenäokülaliseks on teie kaitseingel, teie kaitsepühak või isegi Püha Neitsi ise. Kui olete Jaapani budist, võtate varmalt omaks unenäojuhi, kes ilmub buda munga kuube kandes. Nii öeldes ei vähenda ma selliste öiste kohtumiste tähtsust ega arva, nagu poleks selliste nägemuste tulemusel tõepoolest terveks saadud. Rõhutan lihtsalt, et kujutised, mida me vastu võtame on "kohaldatud nägija loomusele", kui laenata tsitaati Dionysios Areopagitalt, kes teadis inglitest küllalti palju.
  Maskid vahelduvad. Arhetüüpilised energiad nende taga on aga jäävad. Jungi jaoks, kes seda mõistet meile tutvustas, on arhetüübid need müüte loovas väes esinevad korduvad teemad, mis pärinevad kollektiivsest alateadvusest ning ilmuvad ikka ja jälle üksikindiviidide unenägudesse nagu ka inimkonna ühistesse unenägudesse, mille moodustavad legendid, folkloor ja kunst. Sellest lähtudes võivad arhetüüpsete unenäotegelastena esineda Suur Ema, Tark Vanamees (või Vana Naine), Jumalik Laps, Vari, Anima/Animus ja muidugi ka meie vana sõber Trikimeister. Kõik see on tõeliselt lõbus, kuni me ei lase jungiaanlikul sõnavaral oma unenäokogemuse faktilist sisu ja elulist originaalsust ähmastada.
  Kuulus selgeltnägija Alice Bailey uskus, et nii anonüümsed kaaslased kui ka muud ametnikest või teenindajatest unenäofiguurid - rongijuht, taksojuht, telefonioperaator - võivad kõik olla maskeeritud inglid.
  Unenäojuhid võivad esineda ka ärkvelelus tuntud tegelastena, keda me vähemalt nimepidi teame. Sellistes unenägudes võid saada sõnumi konkreetselt inimeselt, on ta siis selle saatmisest teadlik või mitte, või kes on sinu hüpersensoorsele tajule häälestunud. On aga tõesti lõbus jälgida, kuidas unenäo sõnumitoojad "riietuvad" meile tuttavateks isikuteks, et sõnum ikka kindlasti kohale jõuaks. Siinkohal pean märkima, et unenäod juhivad meid ka eemale õpetajatest, kellest oleme üle kasvanud.
  Suhtlemist sisemiste õpetajatega saadab üks oluline küsimus, mis ei kao päriselt kunagi. Kuidas saame eristada tõelist transpersonaalset kontakti, kes võib olla, aga võib ka mitte olla heatahtlik juht, unenägija enda isiksuse kujuvõtnud aspektist?
  "Aukartuse, hämmastuse ja imetluse kogemine viitab, et tegu on õige õpetajaga," kõlaks jungiaanliku analüütiku vastus - võimalik, et parim vastus, mida suudame leida.
  Samas võib egoülestel tasanditel vahettegemine transpersonaalse ja unenägija enda olemuse eri aspektide vahel osutuda ebavajalikuks. See mis on tõeliselt transpersonaalne (st ületab meie tavalist isiksust), ei saa mingil moel võõras olla sinu surematule Minale. Sa avastad need tõed ise sedamööda, kuidas liigud lähemale unenäoallikale ja oma Kõrgemale Minale.